NAŠA PONUKA
NÁŠ TIP PRE VÁS
INFORMÁCIE
VČELIE PRODUKTY
DRUHY VČELÍCH MEDOV
ZAUJÍMAVOSTI
ODBER NOVINIEK
- Podrobnosti
- Uverejnené nedeľa, 09. jún 2013, 14:11
- Napísal: Apis Original
- Prečítané: 39802x
Pastovaný včelí med
Ponuku pastovaného medu z produkcie našich včelníc nájdete v našom e-shope na tomto linku tu Pastovaný repkový včelí med e-shop
Čo je to pastovaný med alebo tiež niekde nazývaný pastový/krémový med?
Pastovaný med (pastový alebo krémový med), je med ktorý prešiel procesom pastovania.
Čo je to pastovanie medu?
Pastovanie medu znamená, že med sa od začiatku svojej kryštalizácie a počas kryštalizácie niekoľko krát premiešava buď pastovacou vrtuľou, viachranným hranolom alebo pastovacím zariadeným (strojom ktorý obsahuje vrtule na pastovanie, ktoré med v pravidelných intervaloch premiešavajú)
Prečo sa vyrába pastovaný med.
Pastovaný med sa začal vyrábať z dôvodu že veľa spotrebiteľov odmietalo kupovať medy ktoré rýchlo kryštalizujú ako napríklad repkový med prípadne slnečnicový med, a procesom pastovania sa zachovali všetky vlastnosti medu okrem dvoch ktoré veľa spotrebiteľov práve odrádzalo od kúpi takéhoto medu, a to že med už nie je tekutý a nesteká z pečiva a pod. a že med už nekryštalizuje teda nestane sa tvrdým ako ,,betón´´
Ako sa vyrába pastovaný med?
Pastovaný med sa vyrába miešaním úplne obyčajného medu (medu ktorý rýchlo kryštalizuje) od začiatku kryštalizácie tohto medu a počas kryštalizácie pastovacou vrtuľou alebo iným na toto určeným zariadením a tým sa dosiahne aby med ostal jemný a vláčny podobne ako maslo.
Kto vyrába pastovaný med, včely?
Pastovaný med vyrába včelár nie včely, včely vyrobia iba med ktorý rýchlo kryštalizuje a tento med napastuje už samotný včelár.
Ako dlho trvá výroba pastovaného medu?
Výroba pastovaného medu trvá približne 3-4 týždne, od začiatku procesu kryštalizácie medu.
Prečo pastovaný med už nestvrdne znova na takpovediac betón?
Pastovaný med už nestvrdne pretože počas procesu pastovania sa mikrokryštáliky medu ktoré sú v mede a ktoré sa vytvárajú počas kryštalizácie medu miešaním doslova rozbijú na ešte menšie a menšie kryštáliky a tak sa zabezpečí že med už je trvalo roztierateľný.
Dá sa/môže sa vyrobiť pastovaný med aj z agátového medu, alebo iných pomaly kryštalizujúcich medov?
Pastovaný med z pomaly kryštalizujúcich medov ako napríklad z agátového a pod. sa nedá vyrobiť, pretože tento med kryštalizuje tak pomaly že by sa na samotný proces kryštalizácie muselo čakať možno aj roky. Tiež pri týchto medoch nemá zmysel pastovať med z pohľadu včelára, pretože tu nehrozí že sa med stane tvrdým ako betón a teda zákazníci ho majú radi v takej forme aký prirodzene je netreba ho meniť na pastovaný.
Čo sa pridáva do pastovaného medu?
Do pastovaného medu sa nič nepridáva, pri pastovanom mede sa mení len jeho fyzikálna vlastnosť a to že už nebude tekutý tento med ale vláčny, krémový ako pasta a tiež že už nehrozí že stuhne takpovediac na betón, ale mení sa pri pastovanom mede len štruktúra t.j. kryštáliky ktoré sú v mede sa rozbijú na menšie a tým sa docieli že med už je trvale pastového charakteru a nestvrdne, pretože veľké kryštáliky zabezpečujú tú vlastnosť medu že dokáže stvrdnúť na betón.
Z ktorých medov sa vyrába pastovaný med?
Pastované medy sa najčastejšie vyrábajú z repkového a slnečnicového medu v našich zemepisných šírkach, pretože toto sú u nás medy ktoré najrýchlejšie kryštalizujú z bežne vytáčaných a dostupných medov na Slovensku.
Pre koho je vhodný pastovaný med?
Pastovaný med je vhodný pre všetkých ktorý majú radi niečo nové, alebo by chceli ochutnať med ktorý rýchlo kryštalizuje ale odrádza ich práve tá vlastnosť medu že im po pár týždňoch v pohári stvrdne. Tiež je veľmi vhodný pre menšie deti ktoré ich s obľubou jedia na pečive (chlebíku, rožku a pod.) s maslom pretože im nesteká po prstoch ako tomu je pri iných tekutých medoch.
Pastovaný med obsahuje jemnú arómu z nektáru širokého množstva kvitnúcich rastlín. Je to základ a znak vysokej kvality našich medov. Pastový med je prírodný kvetový med (väčšinou repkový), v ktorom zostávajú neporušené všetky biologicky aktívne látky ako sú enzýmy, vitamíny a minerálne látky. Pastový med nestráca pastovaním nič na svojej kvalite a výnimočnosti, nesteká (z pečiva a pod.) a zostáva dlho vláčny. Pri skladovaní v chlade a tme si zanechá všetky biologicky aktívne látky. Pri pastovaní ide o mechanickú úpravu medu a v žiadnom prípade nie o chemickú. Do medu sa nič nepridáva iba sa niekoľko krát denne premiešava.
Ponuku pastovaného medu z produkcie našich včelníc nájdete v našom e-shope na tomto linku tu Pastovaný včelí med e-shop
Zdravotné a výživové tvrdenia
Podľa nariadenia EP a rady ES č. 1924 z roku 2006, nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených. Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na webstránke predávajúceho sú len súborom informácií voľne prístupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a za žiadnych okolností nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny prípadne jej nutričných a liečivých účinkoch. Pokiaľ kupujúci požaduje presné informácie podložené odbornými a vedeckými štúdiami je dôležité oboznámiť sa s nimi prostredníctvom všetkých dostupných odborných zdrojov. Možné pozitívne ale aj nežiadúce účinky potraviny musí kupujúci pred použitím vždy vopred konzultovať so svojím lekárom!
Rady, informácie a recepty, ktoré sú uvedené na webstránke predávajúceho nenahrádzajú rady lekára. Sú len osobným odporúčaním predávajúceho. Predávajúci nenesie zodpovednosť za nesprávny výklad obsahu. Kupujúci má sám zodpovednosť za svoj zdravie.
Všetky informácie na webstránke predávajúceho majú informačný charakter a v žiadnom prípade neslúžia ako náhrada liečby predpísanej lekárom. Predávajúci odporúča preto všetky zdravotné problémy kupujúceho konzultovať s jeho ošetrujúcim lekárom, predovšetkým pokiaľ ide o tehotné a dojčiace ženy, malé deti, resp. ľudí trpiacich vážnymi ochoreniami.